E-bikes

Een e-bike, oftewel een elektrische fiets, is erg populair en niet alleen de oudere generaties maken er veel gebruik van, ook kinderen, jongeren en mensen van een middelbare leeftijd stappen graag op een elektrisch aangedreven fiets. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld gemakkelijk door het stadsverkeer navigeren naar werk of school en hun kinderen naar school brengen. Bovendien is het ontwerp van de e-bike erg veranderd de afgelopen jaren, waardoor het nu een steeds grotere doelgroep van fietsers aanspreekt. Kom er ook achter hoe je gemakkelijk een ebike kunt leasen of kopen bij FREEM die helemaal bij jouw behoeften en voorkeuren past.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets, ook wel een ebike genoemd, ziet er voor een groot deel hetzelfde uit als een gewone fiets, maar is daarentegen voorzien van een motor en accu. Hierdoor wordt de fiets door elektriciteit aangedreven en kost het minder kracht om de fiets in beweging te brengen. Hoe zit dit principe precies in elkaar?

Motor

Een elektrische e-bike is dus voorzien van een motor, waarbij de positie van de motor bepalend is voor het karakter van de fiets e-bike. De motor kan in het voorwiel of achterwiel geplaatst worden van een e-bike, maar er zijn ook elektrische fietsen met een middenmotor, waarbij de motor verwerkt zit in de trapas. Het is belangrijk om verschillende e-bikes uit te proberen om de verschillen tussen de type motoren te ervaren. Dit kan bijvoorbeeld in onze winkel bij FREEM, waar je verschillende e-bikes kunt testen, zoals een e-bike moederfiets of juist een e-bike bakfiets van topkwaliteit e-bike merken.

Accu

Daarnaast bevatten ebikes een accu, die zorgt voor de levering van elektriciteit, waar de motor van afhankelijk is. De motor zet deze elektrische energie namelijk om in mechanische energie, waardoor de fiets aangedreven kan worden. Er zijn ook veel verschillende accu’s voor een e-bike fiets, die bijvoorbeeld verschillen in grootte. De grootte beïnvloedt de actieradius van de fiets, wat het bereik is of de afstand die de e-bike kan afleggen op een volle accu.

Daarnaast zijn er verschillen op het gebied van het merk en de positie van de accu. Een accu kan bijvoorbeeld op het frame zitten, maar ook in de achterdrager of in het frame geïntegreerd. De plaats van de accu op de fiets is bepalend voor de prijs, waarbij een accu in de achterdrager de voordeligste prijs heeft. Daarentegen vinden veel mensen een accu op het frame er mooier uitzien, omdat het zo meer verwerkt is in de fiets. Aan deze luxe en strakke uitstraling zit zodoende ook een hoger prijskaartje vast.

Overigens is het belangrijk om de accu van zowel een duurdere als een goedkope ebike regelmatig te onderhouden voor een optimale werking. Dit werk kun je ook bij FREEM uitbesteden, aangezien wij over onze eigen fietswerkplaats beschikken. We zijn onder andere gespecialiseerd in het onderhouden van de elektrische Lovens en Urban Arrow bakfietsen en Bosch aandrijfsystemen en Enviolo naven. Ook als je je e-bike niet bij ons hebt gekocht, ben je welkom. Hierbij staat er altijd een leenfiets ter beschikking en zodra je fiets klaar is, sturen we je een berichtje.

Wat zijn de voordelen van een goede e-bike?

Een elektrische fiets werkt in principe hetzelfde als een normale fiets, maar met het grote verschil dat het elektrische ondersteuning biedt bij het trappen. Dit zorgt voor een aantal aantrekkelijke voordelen.

  1. Snel en comfortabel

Samen zorgen de motor en accu voor elektrische ondersteuning, waardoor je sneller kunt fietsen, maar ook veel comfortabeler. Immers hoef je minder moeite te doen tijdens het trappen, wat van pas kan komen als je op de fiets naar school of werk gaat en niet uitgeput en bezweet aan wilt komen. Daarnaast kun je ook meer genieten van het fietsen zelf en het is makkelijker om je kinderen in stedelijke gebieden te vervoeren. In steden is een e-bike ook de ideale oplossing om flexibel en wendbaar te zijn en niet vast te komen staan in het verkeer, bijvoorbeeld met de kinderen naar school brengen of boodschappen doen.

  1. Geldbesparend

Naast een besparing in tijd bespaart een e-bike je ook geld, doordat je de auto veel vaker kunt laten staan. De hoge brandstofprijzen en kosten van het openbaar vervoer maken het namelijk een betaalbaar alternatief. Daarentegen kost het opladen van een elektrische fiets slechts tien cent per keer. Bovendien hoef je met een fiets ook geen parkeergeld te betalen, wat in een stad ook snel hoog kan oplopen.

  1. Goed voor de gezondheid

Een grote of kleine e-bike mag dan trapondersteuning bieden, je moet nog steeds trappen, wat ervoor zorgt dat je actief blijft en elke dag makkelijk kunt bewegen, ook als je niet in topconditie bent. Zo kun je elke dag na een lange werkdag nog genieten van een beetje beweging en frisse lucht, wat tevens de mentale gezondheid stimuleert.

  1. Milieuvriendelijk

Ten slotte is een elektrische fiets beter voor het milieu, omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Op deze manier draag je bij aan een gezondere en schonere omgeving en verminder je je ecologische voetafdruk, omdat je de auto vaker laat staan.

Waarom is de e-bike zo populair?

Waar de e-bike vroeger vooral werd geassocieerd met een oplossing voor de oudere generaties, is het tegenwoordig een product voor iedereen. Het is een modern voorwerp en iedereen wil tegenwoordig een e-bike in de schuur of garage hebben staan. Dit komt met name doordat het ontwerp van moderne ebikes steeds meer aandacht krijgt, met gestroomlijnde en sportieve frames en stoere kleuren als resultaat. Hierdoor kun je jezelf gemakkelijk vervoeren met een elektrische fiets, maar ook in stijl.

Ook de technologie wordt steeds verbeterd, waardoor elektrische fietsen een steeds grotere doelgroep aanspreken. Er zijn bijvoorbeeld ook diverse soorten sportfietsen met elektrische aandrijving, zoals de elektrisch aangedreven mountainbike. Door de extra technologische toevoegingen, moderne uitstraling en vele opties qua kleurgebruik en accessoires zijn ebikes tegenwoordig heel erg gewild. Kies bijvoorbeeld voor een e-bike mamafiets of bakfiets, of een zware of lichte e-bike in de kleur die jij mooi vindt en van een passende grootte.

Snelle e-bikes: speed pedelecs

Een populaire vrij nieuwe variant van de e-bike is de speed pedelec, wat een snelle elektrische fiets is die veel hogere snelheden kan behalen dan de normale e-bike. Zo kun je met deze e-bike een snelheid van wel 45 kilometer per uur halen, terwijl de reguliere e-bike maar tot 25 kilometer per uur gaat. Uiteraard zitten hier wel regels aan verbonden, aangezien je op een speed pedelec een speciale helm moet dragen. Daarnaast moet je verplicht een kenteken laten registreren voor je speed pedelec en deze WA verzekeren. Het is dus belangrijk om hier bij de aanschaf rekening mee te houden.

Een e-bike in Utrecht en omstreken leasen

Ebikes worden dus steeds populairder, zowel zakelijk als privé. Zodoende is het ook mogelijk om een elektrische fiets te leasen. Bij FREEM doen we ook aan fiets lease privé en zakelijk, waardoor je het product kunt uitproberen en gemakkelijk van de ideale e-bike gebruik kunt maken. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor forenzen die ermee naar hun werk willen reizen. Je hoeft zo niet in de file te staan of een parkeerplek te vinden en kan ook genieten van de gezondheidsvoordelen.

Werkgevers hebben tevens baat bij het aanbieden van lease e-bikes aan werknemers. Immers stimuleert dit gezond gedrag bij werknemers en vormt het een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor het leasen van fietsen werken we samen met HelloRide, Lease-a-bike, Fiscfree en Nationale fietsprojecten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Een e-bike in Utrecht en omstreken kopen

Veel mensen kiezen ervoor om een e-bike aan te schaffen, waarmee je onbeperkt en zonder vaste kosten gebruik kunt maken van een elektrisch aangedreven fiets. Hierbij kun je ook genieten van een e-bike aanbieding, waardoor de aanschaf goedkoper uitvalt. Het is wel belangrijk om op een aantal zaken te letten bij het kopen van een e-bike, zoals:

  • De actieradius;
  • de positie van de motor en accu op de fiets;
  • een vaste of verwijderbare accu;
  • het gewicht van de e-bike, wat afhangt van de accu en motor;
  • de prijs.

Het beste is om meerdere modellen uit te testen en op te zoeken om de verschillen goed tegen elkaar af te kunnen wegen. Zo kun je uiteindelijk de e-bike kopen die helemaal past bij jouw wensen en voorkeuren.

De ideale e-bike in Utrecht bij FREEM

Ben je op zoek naar de perfecte ebike in Utrecht of omstreken? Dan kun je bij FREEM terecht. Wij hebben een uitgebreid aanbod beschikbaar van grote en kleine e-bikes, en dure en goedkope e-bikes. Daarnaast hebben we elektrische fietsen in ons assortiment van verschillende merken, zoals Achielle fietsen, Urban Arrow en Advanced ebike. Kom langs in onze fietsenwinkel in Utrecht en test verschillende modellen uit om uiteindelijk de beste keuze te maken. Je kunt ons van dinsdag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot en met 17:30 uur opzoeken en op zaterdag zijn we geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.