Duurzame fietsen

Nederland is een fietsland en naar schatting zijn er meer dan 23 miljoen fietsen in ons land, wat ruim meer dan één fiets per persoon is. Fietsen zorgt niet alleen voor beweging en frisse lucht, maar je bent er ook snel en flexibel door. Daarnaast is het een duurzaam vervoermiddel, waarmee je je ecologische voetprint kunt verkleinen. Om het milieu nog meer te ontlasten, kun je voor een duurzame fiets kiezen. Wanneer is een fiets duurzaam, wat is de meest duurzame fiets in Nederland en wat is ons aanbod van duurzame fietsen?

Wat is een duurzame fiets?

Bij de productie van nieuwe fietsen worden veel grondstoffen gebruikt en hoewel Nederland meer dan twee fietsen per persoon telt, worden veel van deze fietsen niet meer gebruikt en weggegooid. Per jaar worden er namelijk meer dan een miljoen fietsen afgedankt die nog goede onderdelen en herbruikbare grondstoffen bevatten. Duurzame fietsen brengen hier verandering in door circulaire fietsenhandel en duurzaam fietsen te bevorderen.

Een duurzame fiets wordt gemaakt door afgedankte grondstoffen te hergebruiken, zonder dat ze vervormd, vermalen of versnipperd worden. In feite wordt dus een nieuwe fiets gemaakt door gebruikte, gerepareerde onderdelen te gebruiken. Bij de productie van fietsen wordt bijvoorbeeld veel gebruikgemaakt van aluminium en staal, die veel energie kosten om te maken. In aanvulling daarop worden ook nieuwe onderdelen gebruikt.

De duurzame fietsen van Roetz-Bikes

Een belangrijke aanbieder van duurzame fietsen is het fietsmerk Roetz-Bikes, dat verschillende soorten modellen aanbiedt en circulair werken gebruikt om mens en het milieu te helpen. Ze maken op deze manier stijlvolle fietsen van oude, afgedankte fietsen door het frame en diverse andere onderdelen te hergebruiken. Gemiddeld gezien besparen ze in een jaar 20 ton grondstoffen en hergebruiken ze 30 tot 40 procent oude onderdelen. Zo krijg je een nieuwe fiets van bestaande onderdelen. Overigens kun je het productieproces zelf bekijken in de Fair Factory in Amsterdam.

Unieke kenmerken

De fietsen van Roetz hebben bovendien een aantal karakteristieke kenmerken, zoals kurken handvatten en houten spatborden. Bij alle keuzes die het merk maakt, staat duurzaamheid centraal en daarom hebben ze gekozen voor een 100 procent natuurlijk en recyclebaar kurk. Tevens proberen ze materialen zo lokaal mogelijk in te slaan, waarbij ze samenwerken met leveranciers uit Nederland en aangrenzende landen om transport en daarmee CO2-uitstoot te minimaliseren.

100 procent duurzame fietsen als streven

De Roetz fiets bestaat dus nu al voor een groot deel uit bestaande onderdelen. Met hun vlootaanpak, zoals toegepast bij de OV-fiets, zitten ze zelfs al op 70 procent hergebruik van bestaande materialen. Het streven is om 100 procent te behalen, waarmee een maximale duurzaamheid in een fiets behaald wordt.

Aanbod van Roetz-Bikes

Roetz heeft een breed aanbod aan duurzame fietsen, van stadsfietsen tot e-bikes. De volgende categorieën kunnen worden onderscheiden:

  • E-bikes: De Roetz e-bikes hebben een vrijwel onzichtbare accu en stille motor, maar bieden veel comfort en een uniek design.
  • Road: Deze comfortabele stadsfiets is licht van gewicht en beschikt over verschillende snelheden en een volledig circulair frame.
  • Vigour: Dit is een stijlvolle designfiets voor zowel mannen als vrouwen die wendbaar en snel is door de hoge kwaliteit en het lichte gewicht.

Stel je eigen fiets samen

Bevallen de bestaande modellen je niet helemaal? Stel dan je eigen fiets samen door te kiezen tussen de verschillende opties die Roetz aanbiedt. Zo kun je er een sportieve sportfiets van maken of juist een zeer comfortabele elektrische fiets voor langere afstanden. Het resultaat is een unieke fiets die helemaal past bij jouw wensen.

Een duurzame fiets bij FREEM

Jouw ultieme duurzame fiets van Roetz-Bikes vind je bij dé fietsenwinkel van Utrecht: FREEM. Bekijk ons aanbod in de winkel onder het genot van een kop koffie en maak een weloverwogen keuze met behulp van ons advies. Wanneer zien we jou?